Monday, November 21, 2011

Puding  Karamel
 

Bahan (A) karamel:
3 sudu besar gula kastor
1/4 cawan air panas
Masakkan gula  hingga larut & perang.
Tuangkan air panas & pastikan gula karamel larut sepenuhnya dalam air.
Setelah larut, masukkan ke dalam loyang dan ketepikannya dahulu.

Bahan (B) pudding:

1 biji kentang saiz sederhana  (rebus hingga empuk)
1 1/2 cawan susu cair
1/4 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanila
secubit garam

* 5 biji telur Gred A
(dikacau perlahan jangan sampai berbuih)

Cara2:

1. Kisar semua bahan B kecuali telur.
2. Satukan hasil kisaran dengan telur. 
3. Kacau sebati & tapiskan.
4. Tuangkan ke dalam loyang karamel tadi & kukus selama 20 min

 p/s  dimakan dengan buah peach (dalam tin) dan kismis...yummy yumster!!!




No comments:

Post a Comment