500 gm daging - dipotong kecil
7 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar
2 biji tomato - dipotong empat
1 kuntum bunga kantan
2 cwn air
1 cwn air asam jawa
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
1 kiub perisa daging
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inc lengkuas
1 1/2 inc halia
3 batang serai
3 biji buah keras
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintah putih
1 sudu teh lada hitam
1 inc belacan
4 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar
Cara:
Kisar sekali daun limau purut dan daun ketumbar bersama2 bahan kisar dan tinggalkan 3 helai daun limau purut untuk disiat2kan ke dalam lauk.
Sekiranyer tidak menggunakan daging batang pinang, seeloknya daging itu direbus terlebih dahulu. Dan 2 cawan air itu digantikan dgn 2 cawan air rebusan daging.
Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.
Masukkan air asam jawa, kiub daging dan biarkan seketika sehingga daging masak dan empuk.
Kemudian masukkan daun limau purut, tomato dan bunga kantan. Biarkan rmendidih sehingga pekat dan pecah minyak.
Angkat dan hidangkan dgn taburan daun ketumbar.
7 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar
2 biji tomato - dipotong empat
1 kuntum bunga kantan
2 cwn air
1 cwn air asam jawa
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
1 kiub perisa daging
Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inc lengkuas
1 1/2 inc halia
3 batang serai
3 biji buah keras
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintah putih
1 sudu teh lada hitam
1 inc belacan
4 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar
Cara:
Kisar sekali daun limau purut dan daun ketumbar bersama2 bahan kisar dan tinggalkan 3 helai daun limau purut untuk disiat2kan ke dalam lauk.
Sekiranyer tidak menggunakan daging batang pinang, seeloknya daging itu direbus terlebih dahulu. Dan 2 cawan air itu digantikan dgn 2 cawan air rebusan daging.
Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak semula.
Masukkan air asam jawa, kiub daging dan biarkan seketika sehingga daging masak dan empuk.
Kemudian masukkan daun limau purut, tomato dan bunga kantan. Biarkan rmendidih sehingga pekat dan pecah minyak.
Angkat dan hidangkan dgn taburan daun ketumbar.
p/s love to consume this with pitta bread/nan.
No comments:
Post a Comment